Molnet eller egen drift? – här är AI-tjänsten som visar vad som är bäst för er

Ai, Molnet Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 3 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Det har blivit en ”sanning” att molnet är billigare än lokal drift. Men vet du egentligen hur mycket din molntjänst kostar, vad din totalkostnad är och vad jämför du med? Här är AI-tjänsten som ger dig full koll.

Handen på hjärtat, vet du egentligen om det lönar sig att flytta ut din infrastruktur i någon av IT-jättarnas molntjänster? Antagligen inte, men det är inte heller så konstigt. Om du arbetar i en större organisation är det oerhört komplext att ta fram en tillförlitlig totalkostnad, TCO. Att då även räkna fram vad TCO skulle landa på efter en uppgradering av lokal hårdvara i jämförelse med molntjänster som Azure eller AWS är minst sagt snårigt.
– Att försöka räkna fram tillförlitliga siffror på det här har tidigare krävt stora kostnader, både i form konsulttimmar och egen tid. Men nu är det möjligt att göra det väsentligt snabbare och med högre precision tack vare artificiell intelligens, säger Peter Werdenhoff, Hybrid IT Specialist Sales Manager på Hewlett Packard Enterprise i Sverige.

AI beräknar kostnad

HPE:s samarbete med danska Kostner, som skapat en AI-baserad tjänst som räknar ut TCO i mängder med olika scenarion. Det sparar pengar och tid åt flera av Nordens största företag, menar Peter Werdenhoff.
– Med den här typen av tjänst blir kriterierna för var man lägger sin last mycket mer granulära och exakta. Det gör naturligtvis att man fattar bättre beslut.

Läs också: 7 fördelar med ett moln – i källaren

I många av de fall HPE och Kostner jobbat med har det visat sig att lokal drift är billigare än molnet. Den etablerade sanningen att en molntjänst kostar mindre stämmer alltså inte. Men jämförelsen gör ofta inte eftersom många företag inte har tillräckligt bra koll på sin TCO.
– Jag har sett så många exempel där man tror eller rakt av chansar på vilken driftform som är mest lämplig. Alternativet har varit veckors eller månaders arbete tillsammans med konsulter för att få fram beslutsunderlag. Nu är det möjligt att få fram ett bra underlag på tre dagar, från start till mål.

Ju fler kunder desto bättre resultat

Men finns det inga nackdelar att förlita sig på att en AI räknar fram underlaget istället för konsulter? Peter Werdenhoff menar att det i vissa fall säkert är möjligt att att gräva fram mer med hjälp av konsulter. I alla fall för tillfället.
– Det här bygger på maskininlärning. Det innebär att alla datapunkter som laddas in kopplas mot en AI-motor som jämför, anonymt naturligtvis, mot andra fall. Så ju fler kunder som använder systemet desto bättre och bredare blir tjänsten. Tjänsten vässar sig själv vilket innebär att allt mindre tid kommer krävas.

Läs mer om HCI 2.0: Kraftfullare IT med molnets flexibilitet

Kostner är främst tänkt att användas som ett optimeringsverktyg, men det behöver inte enbart handla om att jämföra vad en molntjänst kostar mot lokal drift med molnet. Det är även ett effektivt sätt att inventera dina lokala system och licenser. Det viktiga att komma ihåg är att det inte finns några enkla lösningar. I vissa fall kan en moln ett vara rätt val, i ett annat lokal drift och i ett tredje en service provider.

– Den här tjänsten gör det möjligt att du ska med minimal insats få en aktuell och korrekt bild av nyttjande och kunna effektivisera dina system. Det är hög tid att alla lämnar gissningslekarna och ta beslut utifrån fakta, avslutar Peter Werdenhoff.

Testa själv hur ni står mot era konkurrenter när det gäller molnet


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related