Bahnhof om automatisering: ”Snart kanske vi får byta namn till Autobahn”

Arkitektur Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 3 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Bahnhof är en operatör med stort patos. Säkerhet och integritet är något de aldrig kompromissar om, vilket också ställer höga krav på leverantörerna. Jim Pedersen och Peter Davidsson, ansvariga för drift och Managed Services på Bahnhof, berättar vad de tycker kännetecknar en riktigt bra partner.

Alla som håller på med IT i Sverige vet vem Jon Karlung är, menar Jim Pedersen, driftansvarig på Bahnhof. Företagets värderingar är vida kända, även utanför landets gränser, och personifierade av Jon Karlung som är VD.
– Han har en tydlig vision av hur världen ska funka, där säkerhet och personlig integritet är helt centralt. Han är väldigt hård när det gäller det här och det genomsyrar hur Bahnhof fungerar. Vi lämnar inte ut några uppgifter. Information om våra kunder är konfidentiell, säger Jim Pedersen.

Bahnhof är inte ett stort bolag, mer eller mindre alla känner varandra menar Jim. Många som söker sig hit, både som anställd och kund, värderar just integritet och säkerhet högt.

– Många tycker också att det är viktigt att vi är baserade i Sverige. Kunderna vet var deras data finns och vet att vi står emot vissa typer av påtryckningar.

– Det finns verkligen en god grund till vår slogan ”internet med sekretess”, säger Peter Davidsson, ansvarig för Managed Services.

Hållbarhet och automatisering helt centralt

Bahnhof finns redan i Norge, men om tre år är målet att finnas i fler länder. Givetvis även då med ”internet med sekretess”.

– Vi jobbar på att expandera och kunna erbjuda våra tjänster i fler länder. Vi satsar mycket på vår molnlösning och vill bli en större aktör inom det här området, säger Peter Davidsson.

– Det finns verkligen en god grund till vår slogan ”internet med sekretess”

Företagets datacenter kommer fortfarande i första hand att finnas i Sverige, men även på annat håll i Norden och kanske även söderut i Europa, tror Jim Pedersen.

– Tittar vi framåt ser vi att hållbarhetsfrågan är helt central när nya datacenter byggs. Vi ser mer och mer system där hela servern kyls med vatten där det varma vattnet sedan används på olika sätt, som att värma upp bostäder.

Lär mer: Moln eller egen drift – här är AI-tjänsten som visar vem som vinner fighten

Bahnhof har redan den här typen av lösningar på plats där flera av företagets datacenter bidrar till Stockholms fjärrvärmenät.

Utöver hållbarhet ser både Peter och Jim att automatisering är något som kommer mycket fort. I Bahnhofs fall handlar det bland annat om serviceportaler där kunden själv kan gå in och bocka i vilken typ av server och lagring som ska driftsättas.
– Snart kanske vi får byta namn till Autobahn, säger Jim Pedersen med ett garv.

Bahnhofs högt ställda krav på partners

Ett bolag i expansion med högt ställda krav på säkerhet, integritet, hållbarhet och automatisering ställer i sin tur höga krav på partners.

Så vad tycker Jim och Peter utmärker ett riktigt bra partnerskap?
– Partnern ska ha väldigt bra koll på vår miljö och kunna lägga fram förslag på hur vi kan utveckla den. De ska förstå vårt behov, kunna bolla och lägga fram nya förslag. Inte bara köra på med samma gamla modell, säger Peter Davidsson.

Läs mer: Den smarta nationen – digitalisering i massiv skala

Jim Pedersen stämmer in och menar att partnern behöver ha bra koll och kunna utrustningen.
– Det är precis det här HPE gör bra. De har betydligt bättre koll än vissa andra leverantörer, vet vilken typ av kunder vi har och vilken last de kör. Då kan de också jobba proaktivt och se att vi exempelvis behöver uppgradera vår lagringslösning om två månader. Hos HPE har Ida Nicoletta Stanar, Service Provider-ansvarig, arbetat med och stöttat Bahnhof sedan starten av partnerskapet.

Att se behovet innan det finns är alltså nyckeln och sättet en partner kan göra ett positivt avtryck, menar Jim och Peter.
– Det är när de har bra koll på vår miljö som de hjälper oss att utvecklas till en större och säkrare leverantör, avslutar Peter Davidsson.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related