Hur The Beatles, blockchain och artificiell intelligens räddar liv i vården

Ai, Blockchain Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 3 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Det är en osannolik kvartett, men faktum är att vi kan tacka artificiell intelligens, blockchain, hyperkonvergerad infrastruktur och The Beatles för att vi nu kan rädda ännu fler liv i vården.

The Beatles blev en världssuccé under 60-talet. Skivbolaget EMI, Electrical and Musical Industries, som från början sysslade med industriell forskning tjänade massor med pengar. Pengarna gjorde det möjligt för en av bolagets elektroingenjörer, Godfrey Hounsfield, att ägna sig åt oberoende forskning.

Han uppfann datortomografin. Verktyget för tredimensionella röntgenfotografier lanserades av EMI 1972 och revolutionerade medicinsk diagnostik. 1979 fick Hounsfield Nobelpriset för sin upptäkt.

Varje timme dör 120 miljoner nervceller

Idag används datortomografi över hela världen och räddar mängder med människoliv, inte minst personer som drabbats av stroke. Men även om datortomografin utvecklats enormt och idag kan skapa mycket detaljerade bilder så finns det utmaningar kvar, inte minst inom analys och diagnosticering. Är det en stroke patienten drabbats av? Och i så fall, är den orsakad av en propp eller är det en blödning? De här är frågor en specialistläkare måste fatta på mycket kort tid.

En analysrapport är klar inom tre minuter efter röntgen.

– För varje timme som går efter en stroke dör 120 miljoner nervceller. Det motsvarar ungefär tre och ett halvt års minne, säger Jeroen Bronkhorst, utvecklingschef på Hewlett Packard Enterprise i Nederländerna.

Sjukhusens mål är därför att ställa en diagnos inom en timme efter det att patient kommit in. Därför är det viktigt att man inleder behandlingen så snabbt som möjligt.

– Men det här lyckas i praktiken bara i hälften av fallen. I var fjärde fall dröjer det till och med längre än 95 minuter. Dessutom är det bara i 50 procent av fallen som läkarna är överens om slutsats och behandling efter en analys, säger Jeroen Bronkhorst.

Blockchain med i hela kedjan

Godfrey Hounsfields fantastiska uppfinning har i den bemärkelsen nått vägs ände. För att förbättra patienternas chanser och rädda ännu fler liv behöver vi ta hjälp av teknik i yttersta framkant: artificiell intelligens, blockchain och hyperkonvergerad infrastruktur.

– Med hjälp av de här teknikerna kan vi idag göra en väldigt snabb, säker och exakt bedömning. En analysrapport är klar inom tre minuter efter röntgen. Det här beslutsunderlaget innebär en enorm skillnad för läkare som snabbt kan ta kvalificerade beslut om behandling.

– En analysrapport är klar inom tre minuter efter röntgen.

Så hur går det till? Efter en genomförd datortomografi, skickar man informationen skyddad, via en av företaget Tymlez utvecklad blockchain, till analysverktyget StrokeViewer. Det molnbaserade verktyget, som skapad av nederländska Nico.lab, bygger på artificiell intelligens och hanterar enorma mängder data. Det gör det möjligt att få fram exakta analyser betydligt snabbare än för en läkare. Analysen går sedan tillbaka via blockchain som säkerställer att data inte modifieras och att sjukhuset kopplar rätt analys till rätt patient.

– Att hela processen kan gå så fort och ändå är säkrad hela vägen beror på tre element. Blockchain-plattformen Tymlez, Suse CaaS eller Container-as-a-Service och den hyperkonvergerade plattformen HPE SimpliVity. Tillsammans gör de här delarna systemet modulärt och flexibelt, menar Jeroen Bronkhorst.

40 år efter att Godfrey Hounsfield fick Nobelpriset för sin uppfinning har tekniken tagit enorma språng framåt. Ett ödets nyck gör att vi idag kan tacka den osannolika kvartetten The Beatles, artificiell intelligens, blockchain och hyperkonvergerad infrastruktur för att vi kan rädda fler liv än någonsin.

Så här arbetar HPE med blockchain

Källor

https://www.cnet.com/news/how-the-beatles-funded-the-ct-scan/

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1979/summary/

https://www.nico-lab.com

https://www.tymlez.com

https://www.hpe.com/us/en/integrated-systems/simplivity.html

https://www.suse.com/products/caas-platform/


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related