Så arbetar fotbollsklubben Ajax med dataanalys

Analytics, Digitalisering Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 4 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Våren 2019 var nederländska fotbollsklubben Ajax på allas läppar i den europeiska fotbollsvärlden. Många funderar över varför rika och framgångsrika klubbar som Bayern München, Real Madrid och Juventus har så svårt i sina matcher mot dem. Svaret: digital transformation, smart teknologi och data. Genuin kunskap om fotboll och dataanalys är grunden för Ajax framgångar.

De som någon gång har besökt Ajax högsäte, De Toekomst, förstår snabbt att tekniken är en oerhört viktig roll i klubbens verksamhet. Klubben genomgår just nu en digital transformation som gör det möjligt för tränare att förbättra spelarnas prestationer från tidig ålder. Man ser dem ofta leda träningar på planen med en ständigt uppkopplad surfplatta. Att kunna utveckla och finslipa tekniken hos självlärda spelare, liksom att sälja talanger vidare till rikare klubbar, är nyckeln till framgång – både idrottsligt och ekonomiskt.

Beroende av dataanalys

– Digitiseringen av De Toekomst går i snabb takt, säger Matthijs Verdam, business manager på HPE. Under ett och ett halvt års tid har HPE hjälpt Ajax med deras digitalisering genom att se till att plattformen fungerar optimalt under övergången; plattformen som kör, lagrar och analyserar snabbt och lätt. Ajax är nämligen helt beroende av data för att utveckla spelarnas och lagens prestationer, och all information måste vara tillgänglig för tränare och stab i realtid ute på planen.

Datanalys med HPE och fotbollsklubben Ajax i Amsterdam

Informationen kan komma från olika källor. Dels finns det 4k-kameror överallt på arenan som filmar spelarna under träningspass och matcher. Löpmönster och löphastigheter kan till exempel analyseras och, om det krävs, förbättras. Dessutom bär spelarna västar med sensorer som samlar in biometriska data såsom hjärtfrekvens och kroppstemperatur.
– Den informationen är avgörande för att hjälpa spelarna att bli fysiskt starkare. Det minskar samtidigt också riskerna för att de skadar sig, säger Verdam som tillbringar mycket tid på anläggningen.

Fotboll och dataanalys kräver ärlighet och disciplin

– Men den här informationen avslöjar också mycket annat, fortsätter han. John Heitinga, en före detta spelare som nu är med i Ajax tränarstab berättar:
– När du analyserar informationen ser man att på en viss dag kan alla värden plötsligt vara sämre hos en spelare. Heitinga berättade för mig att för 20 år sedan gick det fortfarande att gömma sig bakom lagkamraterna om man hade varit ute och smygfestat någon kväll. Det går inte längre. Dina värden avslöjar dig. Det kräver också ärlighet och disciplin från spelarna som via surfplattor bland annat ska uppge hur de har sovit och vad de har ätit. Denna information kombineras med de uppmätta värdena. Det med klubben erfarenhet och kunskap om fotboll och dataanalys ger en ärlig bild av prestationen.

Läs mer: Så använder Red Bull Racing realtidsanalys

Ajax använder Nätverks- och lagringssystem med Aruba och 3PAR, jämte den befintliga infrastrukturen, med en hybridlösning med molnplattformen Microsoft Azure. Den lokala lösningen ska bearbeta och analysera ”heta data”. Det är information som de efterfrågar ofta och som måste finnas tillgänglig omedelbart för stab och sjukvårdare. I molnet lagras istället ”kalla data”, det vill säga information som efterfrågas sällan och som redan har använts men som kan behövas längre fram. När ”heta data” har lagrats bearbetas informationen i ”analysrummet”, och den analyserade informationen skickas därefter vidare till tränarnas surfplattor på planen. Informationen är naturligtvis inte tillgänglig för vem som helst och alla anslutningar är skyddade.

Framtiden på en ny arena

Ajax har kommit längre i sin digitala transformation än många andra europeiska klubbar. Både Paris Saint German och Barcelona visar stort intresse för hur Ajax hanterar den digitala transformationen och vill gärna besöka De Toekomst.
– PSG håller på att bygga en ny träningsanläggning och letar efter inspiration, berättar Verdam. Ajax har ett ungt och framgångsrikt lag. Alla undrar hur de kunde bli så bra och alla sneglar åt deras håll.

Läs mer: Prediktiv analys får Basefarms servrar tillbaka i drift 80 procent snabbare än innan

– Och det kommer bara att öka framöver, förutspår han. Nu vill klubben bygga en ny arena på De Toekomst, där Jong Ajax kan spela sina matcher. Vi vill att det ska bli ett tekniskt nav, fortsätter Verdam, och vi vill också analysera data om fansen. Till exempel vad de beställer, hur och var de går, och så vidare. Ajax är även i full färd med att bygga ett datacenter till sina 150 kontorsarbetare, som vi ger support till. Tidigare hade de allt i molnet, men nu när de samlar in så mycket data väljer de istället en hybridlösning.
När blir det en digitalisering av Nederländernas största arena, Johan Cruijff Arena?
– Ajax äger det inte. Så det är tyvärr inget vi kan påverka.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related