Det här måste du ha med i din it-upphandling

Downloads, Hållbarhet Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 2 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Miljövänlig IT är inte alltid en självklar startpunkt vid köp av IT-utrustning. Det krävs mycket resurser för att tillverka hårdvaran till en server. Enligt Miljöstyrningsrådet kan det handla om 1,8 ton olika material, 22 kilo olika kemikalier, 1500 liter vatten och energi motsvarande 240 kilo fossila bränslen. Det finns också etiska och sociala aspekter eftersom mycket av tillverkningen sker i länder med bristande skydd för fabriksarbetarna.

Framstegen och den snabba utvecklingen inom it innebär att även tillverkningen blir allt mer miljövänlig och kräver mindre resurser. Men trots det bör miljö och hållbarhet vara en viktig fråga när du ska upphandla it-utrustning.

— Det är affärsmässigt en dålig idé att inte ha med miljö och hållbarhet i it-upphandlingen. Att ha med miljö som ett kriterium ger en kvalitetsstämpel, om bolaget du handlar från är aktiva och ansvarsfulla är det en klar indikation på innovationstakt och kvalitet i de produkter du köper, säger Peter Werdenhoff, Service Provider Sales Manager på HPE.

Billigt kostar någon annanstans

Att enbart se till priset per produkt och inte det totala ägandet har flera negativa sidor. HPE:s högsta chef Meg Whitman har bland annat sagt att det inte finns något dyrare än att ha låg kvalitet. Det gäller även ur hållbarhetssynpunkt när reservdelar måste skickas och servicepersonal transporteras.

— Är det för billigt kostar det någonstans, det kan kosta miljö eller hälsa hos de människor som jobbar i kedjan. Det är värt att fundera över. Kanske är en prislapp som ligger fem procent högre en bra affär, säger Peter Werdenhoff.

Miljövänlig IT kostar inte mer om du ser helheten

HPE är industriledare inom hållbarhet vilket de senast fick kvitto på i form av en utmärkelse från välkända Dow Jones Sustainability Index. Arbetet har pågått länge och HPE jobbar både externt och internt med frågorna, bland annat har de konsoliderat 78 datahallar till ett kluster om sex stycken där samtliga drivs av vindkraft.
— Många av oss på HPE har även ett personligt miljö- och hållbarhetsengagemang och vi jobbar väldigt aktivt med frågorna inom bolaget. Men, jag kan erkänna att vi borde bli bättre på att visa det ännu mera. Vi är bäst i branschen och det tycker jag vi ska vara väldigt stolta över, säger Peter Werdenhoff.
Miljövänlig IT och socialt ansvarstagande behöver egentligen inte kosta någonting när du ser på helheten, tvärtom. Det är affärsmässigt, vilket HPE visar genom att leva som de lär.

Läs hur du finansierar din it smart


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related