Så fungerar en självlärande IT-infrastruktur som sköter sig själv

Intelligence changes everything Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 3 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

I ett samhälle som i stort sett är it-beroende i alla led, är ett fungerande it-system en förutsättning. Men nu kan man slippa manuell bevakning och monitorering. Tack vare avancerad machine learning-teknik tar systemet hand om sig självt.

Den tekniska utvecklingen gör att vi varje år ser en exponentiell ökning av mängden data vi människor och våra enheter skapar. En mängd data och kunskap som den mänskliga hjärnan omöjligt kan hålla jämna steg med. Medan vi människor har en intelligens som vi skapar av att leva, äta och vara en viss miljö under en tidsperiod, måste den allt växande datamängden samlas in och bearbetas maskinellt.

Då människan inte klarar av att bearbeta all genererad data måste det finnas verktyg som gör det. Och det måste göras i en infrastruktur som arbetar intelligent för att inte bara göra det så effektivt och hållbart som möjligt utan lära sig under tiden för att göra det ännu bättre i framtiden.

Behöver inte ens vara i gränssnittet

Ett it-system som ligger nere kostar enorma resurser. Det vet varje företag och organisation med någon form av IT-infrastruktur. Man vet också att det är komplext och ibland svårt att greppa, ligga i framkant och hänga med i utvecklingen. Att frigöra tid för att ägna sig åt att företagets kärnverksamhet är därför värdefullt.

HPE har utvecklat ett verktyg där artificiell intelligens (AI) och machine learning borgar för ett system som till stor del sköter sig självt.

– En kund till oss ringde och berättade att han inte hade varit inne i det administrativa gränssnittet på månader – för att det helt enkelt inte behövdes, säger Anna Winberg som är produktchef på HPE Sverige.

Rapport: Utnyttja potentialen i dina data med intelligent lagring

HPE:s portal Infosight drivs av en AI-motor som hanterar IT-systemets hela infrastruktur. Genom att ständigt och i realtid vara uppkopplad mot andra system över hela världen och hela tiden samlar in stora mängder datapunkter, kan den proaktivt lösa problem och även ta fram rekommendationer på förbättringar.

Börjar exempelvis systemet gå långsammare av någon anledning, kan den snabbt se vad det beror på och komma med en rekommendation på åtgärd, utan någon stilleståndstid.

– Vi har under 10 års tid samlat mängder av data och analyserat den, vilket nu gör att vi inte bara löser problem innan de uppstår utan även förebygger och proaktivt rekommenderar förbättringar i IT-miljön för att optimera infrastrukturen. Men inte bara lagringen utan alla delar i infrastrukturen. En global intelligens där datapunkter från alla uppkopplade system i hela världen samlas in, säger Anna Winberg.

Magin med maskininlärning

Verktyget fungerar lite som en kristallkula som kan se framtiden, menar Anna Winberg. I portalen finns en rad olika dashboards där man följer hur till exempel belastningen ser ut på olika volymer, eller förutser hur mycket kapacitet som behövs i framtiden.

– Jag brukar likna verktyget vid ett isberg. Toppen som sticker upp är Infosight och under ytan ligger magin med maskininlärning, säger Anna Winberg.

Det som i dag är Infosight började utvecklas redan för tio år sedan. Under 2019 har HPE lagt till stöd för ett flertal andra plattformar och målsättningen är att all infrastruktur ifrån HPE skall innefatta stöd för Infosight.

Själva grundidén är nu att skapa enkelhet för kunden, och framför allt möjlighet att fokusera på det som är kärnan i deras verksamhet. IT ska bara fungera.

– Det ska vara så enkelt som möjligt för användaren. De ska inte behöva vara nere och grotta i infrastrukturen utan kunna koncentrera sig på att verksamheten ska fungera.

 


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related