Så arbetar Aston Martin Red Bull Racing med realtidsanalys för högst hastighet

Analytics, Digitalisering Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 5 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Realtidsanalys är ett måste för Aston Martin Red Bull Racing för att kunna optimera sina bilar för högre hastigheter. ”Snabbt” låter ju inte så svårt. Om man bara kör tillräckligt snabbt så vinner man väl, till och med i de största loppen som Formel 1? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Rätt hastighet kräver en komplex IT-konfiguration.

Matt Cadieux, IT-chef på Aston Martin Red Bull Racing , berättar att hans team får bilarna prestera maximalt genom Internet of Things.

Men allt börjar naturligtvis med själva bilen. F1-bilar är i själva verket lågtflygande, lättviktiga flygplan med en motorkapacitet på runt 600 hästkrafter. Bilarna har en kaross av glasfiber och väger bara 680 kilo. De kan gå från 0 till 100 km/h på runt tre sekunder och skyddar föraren även om något går fel och bilen kraschar.

Bilen har 200 sensorer

De motstridiga kraven på att nå bästa möjliga resultat och samtidigt följa reglerna kan vara en utmaning. Det är bara tillåtet med en viss mängd hästkrafter och nedåtkraft. Bränslenivån måste också ligga inom bestämda gränser. Aston Martin Red Bull Racing omarbetar och vidareutvecklar sina F1-bilar för att uppnå största möjliga effekt ända fram till kvalrundorna inför varje stort lopp. Ingenjörerna får göra ändringar fram tills dess.

En stor del av arbetet på Cadieux avdelning handlar om att säkerställa att ingenjörerna har tillgång till all information de behöver för att kunna fatta de här besluten. Ett komplext, fullt utrustat IoT-system kopplat till snabb och flexibel infrastruktur är ett måste för att klara av realtidsanalys av data.

Får inte ändra bilens konfiguration

Bilen har under testerna runt 200 sensorer, under det officiella loppet något färre för att göra bilen ännu lättare. Man mäter allt. Från de fysiska krafter som bilen måste klara till motortemperatur, belastning och aerodynamisk information.

– På så sätt kan vi se hur det ser ut inuti bilen utan att behöva öppna upp den. Vi ser till exempel vilka krafter som påverkar bilen och vilka delar blir överhettade. Vi kan även se vad som händer rent aerodynamiskt, om våra förutsägelser stämmer och om det som händer i vindtunneln återspeglar verkligheten ute på banan, förklarar Cadieux.

LÄS MER: Fotboll med Ajax och dataanalys – receptet för framgång

Systemet krypterar all data och för över det trådlöst till Aston Martin Red Bull Racing s team vid banan. Teamet kan avläsa mycket från realtidsinformationen redan innan loppet är över. De kan till exempel se om det finns problem med prestandan och informera föraren om att han måste kompensera för det. Teamet får inte ändra på bilens konfiguration när de väl har kvalificerat sig för loppet. Eventuella ändringar måste de göra innan dess.

Mobilt datacenter vid banan

Teamet behöver inte utföra särskilt många komplicerade beräkningar vid själva banan heller, även om det finns ett mobilt datacenter i anslutning till banan. Där används en MPLS-anslutning och virtualiseringsprogrammet XenDesktop från Citrix. All invecklad realtidsanalys görs på Aston Martin Red Bull Racings datacenter i Storbritannien, som under det senaste året har använt HPE:s hyperkonvergerade infrastruktur SimpliVity.

Neil Bailey, chef för IT-infrastruktur på Aston Martin Red Bull Racing , betonar infrastrukturens betydelse.

– Systemet påverkar hur snabbt vi kan reagera, och därmed hur snabbt vi kan göra ändringar för att förbättra bilens prestation. Bilarna är inte bara ömtåliga maskiner som toppidrottare som Max Verstappen kör, de är dessutom högteknologiska plattformar som under varje racehelg genererar runt 400 GB data som teamet måste analysera så snabbt som möjligt. Utifrån de här analyserna måste man mycket snabbt kunna fatta viktiga beslut, som när man behöver göra ett depåstopp.

30 000 ändringar per år

Detta skötte stallet från Storbritannien med olika traditionella virtualiserade servrar och en infrastruktur med virtuella datorer, totalt runt 500 virtuella maskiner på olika typer av hårdvara. Det skapade ett splittrat och separerat system där cirka 50 TB data flödade runt. Det ledde i sin tur till förseningar för programingenjörerna vid de virtuella datorerna, samtidigt som Aston Martin Red Bull Racing är beroende av en snabb och responsiv infrastruktur för sina F1-beräkningar.

– Alla våra bilar är prototyper som utvecklas kontinuerligt och genomgår runt 30 000 ändringar per år. Det är oerhört viktigt att vi har en infrastruktur som är mycket flexibel för att motsvara våra ingenjörers behov, och de föränderliga krav som de ställs inför, berättar Matt Cadieux. Varje nytt år innebär nämligen nya tävlingsutmaningar, tekniska förbättringar och ändrade F1-regler. Så om du vill lyckas inom den här sporten behöver du rätt IT-infrastruktur.

Realtidsanalys – Varje sekund räknas

Den nya infrastrukturen innebär tydliga fördelar jämfört med tidigare system, i synnerhet eftersom allt är perfekt samordnat. Teamet tar emot realtidsdata från bilen under racedagarna som de bearbetar för analys. Det som tidigare tog nio minuter tar numera bara två.
– Det är en fantastisk förbättring som innebär att vi snabbare kan få bättre svar på banan, där varje sekund räknas, säger Cadieux.

Få tips och se webinar om hur du kan använda VDI på just din arbetsplats

Det visar att en förenklad och optimerad infrastruktur har direkt inverkan på vad som händer på banan. De virtuella datorerna har också blivit snabbare, och säkerhetskopieringen och återställningen av Citrix VDI-miljö har förbättrats. När teamet för forskning och utveckling tidigare upptäckte ett fel i systemet var de tvungna att återställa sina virtuella arbetsstationer genom komplexa processer. Det nya systemet behöver bara tre klick, och själva återställningen tar runt en minut, något Bailey är mycket nöjd med.
– Tidigare tog det över en timme och involverade olika komplicerade åtgärder.

Realtidsanalys
HPE-infrastrukturen bakom Aston Martin Red Bull Racings analys
För Aston Martin Red Bull Racing är det enormt viktigt att kunna analysera stora datavolymer snabbt så de kan använda datat i realtid under själva loppet. Det kräver en mycket flexibel infrastruktur, något som Aston Martin Red Bull Racing har fått tack vare HPE:s hyperkonvergerade infrastruktur SimpliVity.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related