Det finns inga billiga molntjänster – så blir du inte lurad

Downloads, Molnet Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 2 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Många företag tar för givet att molntjänster som Amazon Web Services och Azure alltid innebär en lägre kostnad än att drifta själv. Det stämmer inte. Många gånger visar kalkylen faktiskt tvärtom, att egen drift är billigare. Det finns ingen billig molntjänst. Det gäller att hitta bästa molntjänsten för er.

Men myten om de billiga molntjänsterna har på kort tid rotat sig vilket kan leda till felaktiga beslut menar Peter Werdenhoff, Cloud Lead på HPE.

– Det är svårt att vara köpare och räkna fram den faktiska kostnaden för en molntjänst. Jag har varit med i flera fall där köparen fått en chock efter att ha fått första fakturan. När allt läggs ihop: säkerhetsfunktioner, brandväggar, flytt av data och så vidare är prislappen en helt annan än den du räknat med från början.

Rådet är att göra ett gediget bakgrundsjobb innan du bestämmer dig. Då har du goda chanser att undvika fällorna och skapa en realistisk kalkyl med faktorer som pris, säkerhet, support, kunskap och inte minst omställningskostnad.

– Det är så himla lätt att stirra sig blind på priset per server eller cpu. Men i många fall är det ett treårsavtal du skriver på och dina behov ändras allt fortare. Om du exempelvis behöver köpa en server två dagar eller två timmar blir prislappen en helt annan, säger Peter Werdenhoff.

Vad är den bästa molntjänsten?
För de flesta organisationer är en hybrid lösning den rationella vägen framåt där valet av leveransmodell baseras på applikationen och tidsaspekten. Det här gör också att du undviker inlåsningseffekter.

– Förändringstakten är så otroligt hög. Dessutom har de flesta företag ett arv som de måste ta hänsyn till, då är det sällan möjligt att flytta allt till en molntjänst. Så fokusera på att hitta rätt mix av leveransmodeller för just dina behov, säger Peter Werdenhoff.

Läs mer:  En enkel multicloud lösning – HPE OneSphere 

Men alla som jobbar med de här frågorna vet att det är svårt att kapacitetsplanera. Många företag sitter med överkapacitet, vilket kan kännas säkert men blir dyrt. Andra underskattar framtida behov och hamnar i en situation där de inte kan växa verksamheten.

– Idag finns det lösningar på det. Flexible Capacity gör att du kan drifta i egen regi men betala på samma sätt som för en molntjänst. Det är både teknisk och kommersiellt en modell som tål att jämföras med de stora molntjänsterna, menar Peter Werdenhoff.

Valet står inte bara mellan drift i egen regi eller molntjänster. Idag finns lösningar som ger dig det bästa av båda världar och inte minst, kan spräcka myten om de ”billiga” och därför bästa  molntjänsterna.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related