Så sänker ni er it-budget på ett smart sätt och får kontroll

Downloads, Molnet Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 2 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Enligt en rapport från IDC går åtminstone 70 procent av en it-budget hos de flesta företag till att hålla igång gamla så kallade legacy-system. Bara en liten del återstår till att investera i innovation och tillväxt. Det gäller att vara smart när man ska finansiera it.

Detta är en enorm utmaning för de flesta organisationer som lämnas med små medel till att stärka sin konkurrenskraft och leverera en ännu mer snabbrörlig it-miljö. Kostnadseffektiva molntjänster är en lösning för vissa, men långt ifrån alla. Regelverk, krav på integritet, stabilitet och säkerhet kräver andra lösningar.
– Kort och gott har vi tagit fram en modell för att finansiera it som ger den ekonomiska fördelen med att jobba med en molntjänst, men med tryggheten och säkerheten i att äga din it-miljö, säger Jörgen Ekholm, strategisk arkitekt och affärsutvecklare på HPE.

Sänk er it-budget – som molnet men med kontroll

Ofta kopplas den här finanseringsmodellen ihop med hyperkonvergerad infrastruktur. Då får du alltså både funktion och finansiering som motsvarar en molntjänst, men kan fortsätt behålla kontrollen över dina data och följa de regelverk din verksamhet måste efterleva.
– Det finns egentligen inga begränsningar kring vad vi kan plocka in i ett sådant här erbjudande. Självklart finns alla HPE-produkter och tjänster att välja på, men om du exempelvis vill köra VMware kan vi lägga upp även det i den här finanseringsmodellen, säger Jörgen Ekholm.

Avtalslängden kan vara olika och kan sägas upp när som helst. Ofta handlar det om ramavtal som är rullande, så om du som kund exempelvis vill finansiera ditt trådlösa nät på det här sättet går det att lägga till.
– Vi försöker efterlikna modellen efter hur det ser ut i molnet. Vissa delar kan ha en avskrivning på 48 månader, andra på 36. En viktig faktor är också baserat på hur framtiden ser ut. Tror vi tillsammans med kunden på en rejäl tillväxt, blir priset per enhet lägre initialt. Allt anpassat till användarens it-budget. Då ser vi också till att det finns hårdvara på plats som gör att kunden kan skala upp sin lösning på ett smidigt sätt utan att ta risken med en stor investering, säger Jörgen Ekholm.

Du betalar inte om maskinen inte används

Men finessen är att du som kund bara betalar för det du använder, precis som med en flexibel molntjänst. Även om det står maskiner redo att hugga in när det behövs, betalar du inte en krona för dem till dess att de börjar nyttjas.
– Så det handlar en hel del om minimering av risk också. Om verksamheten inte nyttjar it-leveransen, så har du heller ingen kostnad, säger Jörgen Ekholm.

Sist men inte minst försvinner en hel del administrativt jobb, som att uppdatera firmwares och se till att infrastrukturen överlag mår bra.
– Vår kostnad för att hålla igång den här miljön är mycket lägre än om du som kund ska sköta det själv. Det tjänar både du som kund och vi på, säger Jörgen Ekholm.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related