IT-branschen allt mer attraktiv för kvinnor

Möt HPE Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 3 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Behovet av IT-kompetens runt om i världen är stort. Samtidigt är bristen på kvinnliga medarbetare och chefer inom branschen påtaglig, trots att IT blivit en alltmer attraktiv karriärväg bland kvinnor i Sverige. Hewlett Packard Enterprise (HPE) ser att utvecklingen går i rätt riktning och menar att hindren på vägen kan överkommas med rätt verktyg.

Isabelle Berndtsson
”HPE erbjuder en fantastisk chans att komma in i IT-branschen. Här finns möjlighet att utvecklas under en längre tid, inom flera olika tjänster”, säger Isabelle Berndtsson.

Onödigt komplicerade annonser och svårbegripliga tekniska termer är primära anledningar till att kvinnor väljer att inte söka sig till IT-företag och IT-utbildningar. Det visar en undersökning som genomförts bland 1 000 kvinnor i Sverige, mellan 16 och 30 år. Isabelle Berndtsson och Katarina Saglind, två av de svenska unga kvinnor som idag leder varsitt internationellt säljteam för HPE i Barcelona, menar att ett av de vanligaste missförstånden är att man måste vara mycket teknisk för att arbeta inom IT.

Jag ser att kvinnor är väldigt eftertraktade inom it-branschen, det sticker ut att vara en ung tjej inom IT i Sverige idag.

Isabelle Berndtsson

– Man behöver inte kunna allt. Det viktiga är att bygga relationer med kunder, sen finns resurser inom bolaget som hjälper till med det tekniska, säger Isabelle Berndtsson.

– Till en början var jag inte särskilt intresserad av IT och Tech. Men sedan jag började på HPE så har mitt intresse vuxit enormt, tillägger Katarina Saglind.

Läs mer: Mångfald och nyfikenhet skapar framtidens it-bransch

Som nyanställd på HPE tar man dessutom del av en utvecklingsplan som inkluderar intensivutbildning i IT, samt coaching under en längre period.

– HPE erbjuder en fantastisk chans att komma in i IT-branschen. Här finns möjlighet att utvecklas under en längre tid, inom flera olika tjänster. Jag ser att kvinnor är väldigt eftertraktade inom branschen, det sticker ut att vara en ung tjej inom IT i Sverige idag, säger Isabelle Berndtsson.

Vi arbetar i ett stort internationellt och svenskt team, med kollegor över hela Europa. Och vem vill inte jobba i Barcelona?

Katarina Saglind

Undersökningen visar även att kvinnor främst dras till branschen på grund av goda karriärmöjligheter. Som ett globalt IT-företag ser HPE att intresset för de utlandstjänster som företaget erbjuder är stort bland unga talanger, däribland flertalet kvinnor. När man som svensk söker sig till HPE i exempelvis Barcelona, finns möjligheten att utvecklas och göra karriär lokalt, men också alternativet att fortsätta karriären hemma i Sverige.

Se lediga jobb på HPE Sverige här

Katarina Saglind
Till en början var jag inte särskilt intresserad av IT och Tech. Men sedan jag började på HPE så har mitt intresse vuxit enormt, berättar Katarina Saglind.

– Vi arbetar i ett stort internationellt och svenskt team, med kollegor över hela Europa. Och vem vill inte jobba i Barcelona? Staden säljer sig själv, säger Katarina Saglind.

– Eftersom vi säljer mot svenska marknaden och svenska kunder, så har vi fått en ganska skandinavisk prägel här. Detta skiljer oss från många andra IT-företag i Spanien, menar Isabelle Berndtsson.

I arbetet för att stärka den kvinnliga närvaron inom branschen har HPE genom åren satsat på engagerande jämställdhetsprogram och initiativ, med diskussionsforum, paneldebatter och mentorskapsprogram. Det globala IT-företaget ser samtidigt att allt fler företag idag efterfrågar IT som en tjänst och helhet. Det menar Isabelle Berndtsson och Katarina Saglind är en spännande förändring, främst eftersom fokuset på tekniska smådetaljer blir mindre relevant och fler olika typer av talanger vågar söka sig till branschen.

Det krävs att vägen in i branschen är attraktiv redan från början och att det fortsatt skapas nya möjligheter för kvinnor, först då förändras kulturen från grunden, menar Isabelle Berndtsson och Katarina Saglind.

– Det är högt i tak här, du skapar ditt eget nätverk och utformar din egen arbetsroll. Man är inte alls inskjuten i en box utan du har möjlighet att vara innovativ, förbättra processer och system, avslutar Isabelle Berndtsson.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related