Mångfald och nyfikenhet skapar framtidens it-bransch

Karriär, Ledarskap Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 2 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Att attrahera och rekrytera unga talanger är något den svenska it-branschen kämpat med i många år. Förändringstakten är hög när it- och teknik genomsyrar allt större delar av samhället och påverkar oss alla, oavsett ålder, kön och ursprung. Därför är det viktigare än någonsin att företagen speglar mångfalden i samhället för att nå framgång och säkra framtiden.

– Det är extremt viktigt att företagen förändrar sig i takt med marknaden. Inte minst i hur man tar han om sina medarbetare för att kontinuerligt kunna hänga med. Det här med tre års utvecklingsplanen är borta, alla måste konstant lära nytt, och vi måste få så många infallsvinklar och perspektiv som möjligt, säger Anna Granö, Sverigechef på Hewlett Packard Enterprise.

Organisation för lärande och nyfikenhet

Anna Granö, Sverigechef på Hewlett Packard Enterprise
Anna Granö, Sverigechef på Hewlett Packard Enterprise

Anna Granö menar att företagen måste skapa en ny struktur för att attrahera talang och inse vikten av och jobba aktivt med organisationens värderingar.
– Vi måste skapa organisationer för lärande, nyfikenhet och transparens. Det är av stor vikt att kunna erbjuda intressanta uppdrag och uppgifter med en tydlighet som visar hur en person kan utvecklas.

Som exempel nämner Anna Granö HPE:s Barcelona-hub där unga personer från många olika länder samlas och går ett traineeprogram.
– Det här är en ganska stor del av vår verksamhet. Det intressanta är att de här personernas multinationella värld efter programmet förs in i vår verksamhet. Det skapar en fantastisk sidoeffekt där vi kan erbjuda våra talanger internationell erfarenhet som också gör företaget och vår kultur mer inkluderande.

Fundera över hur du kommunicerar

Hur företagen kan och bör tänka om för att attrahera talanger gäller många olika aspekter. En sådan aspekt är hur kommunikationen ser ut i jobbannonser och intervjuer.
– Vår partner Advania gjorde ett intressant test där de skrev två olika varianter av en jobbannons. De skrev en traditionell variant och ett alternativ, där den sistnämnda fick otroligt många fler sökande. Skillnaden var att den andra annonsen beskrev mycket mer om vad den anställde konkret skulle göra, vilka förväntningar som fanns och vilka beteenden som sågs som framgångsfaktorer.

Utvecklas vidare – hos en partner

Transparens och förväntningar blir än viktigare i takt med att allt fler organisationer plattas till.
– Idag finns det inte så många cheftjänster att växa i. Då måste vi börja tänka på andra sätt kring vilka alternativ som finns för en medarbetare som vill gå vidare. Finns det partners som har passande tjänster? Kan vi jobba tillsammans även utanför bolaget? Då hamnar fokus snarare på att kompetensförsörja ekosystemet och se att en medarbetare går till en partner istället för till en konkurrent, avslutar Anna Granö.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related