Förenklad resa mot det hybrida molnet ett resultat av lyckat partnerskap

Molnet, Partner Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 5 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Samla all hårdvara och mjukvara som behövs i ett förinstallerat paket och se till att uppdateringar blir smärtfria. Det är grundtanken för HPEs och VMwares gemensamma vision inom hyperkonvergerad infrastruktur – ett av många exempel på det nära samarbetet företagen emellan.

Ett utmärkande drag för de rådande trenderna inom IT är att de ofta handlar om molnteknik i olika former. Det är lätt att glömma att det finns två grundpelare som fortfarande är av yttersta vikt för väldigt många företag och organisationer: fysiska servrar och olika typer av plattforms- och virtualiseringslösningar som får molnfunktionaliteten att snurra.

En stor utmaning med att hantera fysiska servrar och olika typer av plattformar och virtualisering (för servrar, lagring, med mera) är att det ofta krävs en hel del arbete när det gäller design, installation, konfiguration, drift och andra nödvändiga arbetsmoment. Speciellt om produkterna kommer från olika leverantörer.

HPE och VMware delar en vision om att IT-miljöer blir hybrida och att hanteringen av infrastruktur behöver förenklas.

Lars Enström, lösningsarkitekt inom infrastruktur på HPE.

Det här har den ledande serverleverantören HPE och VMware, jätten inom plattformar och virtualisering, tagit fasta på i sitt fördjupade samarbete inom HCI, det vill säga hyperkonvergerad infrastruktur.

Enligt Gartner kommer mer än två tredjedelar av alla företag år 2023 använda någon form av hyperkonvergerad infrastruktur, jämfört med mindre än en tredjedel 2019. Men för att ta klivet in i det hybrida molnet ställs företag inför flera svåra val – val som förenklats av HPE och VMware. Bägge företagen ingår bland de företag som utnämnts till ledare i Gartner Magic Quadrant inom hyperkonvergerad infrastruktur.

Enkelt uttryckt handlar lösningen om att samla all hantering för beräkningskraft, lagring och nätverk i en virtualiserad pool och sedan hantera allt som en produkt. I det här fallet med en administrationslösning som väldigt många känner till; VMwares Vcenter.

Samsyn om HCI

Vad handlar HPEs och VMwares samarbete om i det här fallet?

– HPE och VMware delar en vision om att IT-miljöer blir hybrida och att hanteringen av infrastruktur behöver förenklas. Kunderna vill att det ska vara enkelt att hantera applikationer, bara betala för det som används och kunna skala upp och ner infrastruktur vid behov, förklarar Lars Enström, lösningsarkitekt inom infrastruktur på HPE.

I slutändan handlar det om att frigöra tid för kundernas IT-avdelningar genom att förenkla administrationen. Det ska göra att det går snabbare att genomföra digitala transformationer, att använda hybridmoln och att hantera data på bästa sätt. Kort sagt, digitalisera. För att komma dit krävs det nydanande tekniklösningar.

– Vi har tillsammans förinstallerat och validerat VMwares mjukvara på vår hårdvara och levererar lösningen som ett paket. Det här innebär att en kund bara har en aktör att vända sig till för support, säger Lars Enström.

Läs också: Nyckeln till ett framgångsrikt hybridmoln – rätt mjukvara med rätt hårdvara

Lars Enström, lösningsarkitekt inom infrastruktur på HPE
Lars Enström, lösningsarkitekt inom infrastruktur på HPE.

På den kontrollerade, eller validerade, plattformen körs VMware Cloud Foundation som är en lösning för att hantera IT-resurser på ett enkelt sätt. På en mer teknisk nivå pratar man om att ”abstrahera” de olika delarna av en IT-miljö. Via en portal som är utformad för att vara enkel kan kunderna beställa tjänster som utförs dels i det egna datacentret eller på någon av de publika molnplattformarna.

En tydlig tanke med ett sådant här arrangemang är så klart att det ska bli enkelt att installera och komma i gång med helhetslösningar, eftersom de redan är fullt integrerade, optimerade och verifierade när de anländer till en kund. Men de riktigt stora fördelarna kommer med tiden, när lösningarna används:

– Det kanske går att komma i gång på egen hand med alla olika komponenter. Men det blir jobbigt att hålla reda på allt med tiden, med uppdateringar av olika hårdvarukomponenter och mjukvaror som behöver fungera tillsammans.

1+1>2

Den som köper en sammansatt lösning från HPE och VMware får tillgång till uppdateringar som är validerade tillsammans. Samarbetet går så långt som att HPEs utrustning blir en del av VMwares livscykelhantering, för kundens räkning. De uppdateringar som behövs läses in och arrangeras baserat på vilka kombinationer som är godkända.

Lär dig mer: HCI är bra för VDI. Få tips på VDI-strategi och se webinar om hur du jobbar smart med din arbetsplats

Det här innebär till exempel att uppdateringar stoppas om inte alla delar av en lösning är validerade tillsammans. Tanken är förstås att undvika de svårlösta och resurskrävande problem som traditionellt ofta uppstår under uppdateringar.

Framöver kommer det vara nästintill omöjligt att sköta infrastruktur optimalt utan en sådan lösning.

– Vi använder vad vi anser vara marknadens bästa AI- och maskininlärningsbaserade lösning, HPE Infosight, för att samla in information från kundernas loggar. Den enorma databasen används för att optimera driftsmiljöer och undvika störningar för kunderna. Framöver kommer det vara nästintill omöjligt att sköta infrastruktur optimalt utan en sådan lösning, säger Lars Enström.

Uttryckt i affärstermer handlar det här dels om att IT inte ska bli en bromskloss på grund av svårhanterlig teknisk komplexitet, dels om att IT-lösningar ska vara flexibla för att möjliggöra snabb omsättning av affärsidéer i praktiken.

HPE och VMwares partnerskap går 18 år tillbaka i tiden. Ett aktuellt och konkret exempel på samarbetet är HPEs vSan Integrated Nodes. Det är mjukvaror från VMware som paketerats tillsammans och körs på HPEs Proliant- eller Synergyservrar. Den nyckelfärdiga lösningen vänder sig till kunder som antingen är på väg till molnet och HCI eller som överväger det som ett alternativ.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related