Så vet ni att ni har problem med skugg-it

Downloads, Molnet Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 2 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Risken är stor att du redan bekantat dig med begreppet. Skugg-it handlar i korthet om att dina användare rundar it-avdelningen och skaffar de digitala verktyg de behöver som molntjänster istället. Problemet i de flesta fall är att efterlevnad av regelverk och säkerhet glöms bort och dina data susar iväg ut i cyberrymden helt utan kontroll.

– Det handlar om att verksamheten har ett behov, så de går till it som antingen säger nej, eller möjligen ja, fast om sex veckor. Verksamheten har ju behovet nu, så det går ut och köper en tjänst på nätet istället, säger Stephan Andersson, Category Manager Datacenter på HPE.

Ett sätt att sätta stopp för skugg-it är förstås att låsa ner system och göra det allmänt krångligt för användarna att använda något annat än de interna systemen. Men det är sällan en lyckad strategi.
– Det bästa är att erbjuda verksamheten samma upplevelse som molntjänsterna ger, fast internt. Då finns det inte längre någon anledning att köra skugg-it, säger Stephan Andersson.

Så undviker du skugg-it

Drömscenariot är alltså att skapa en it-miljö som är flexibel och effektiv men som fortsatt lever upp till lagar och regler, är säker, snabb och kostnadseffektiv.
Det är detta vi kallar för hybrid-it. I grunden handlar det om att bygga en intern it-miljö som fungerar som en molntjänst. Nyttjandegraden är betydligt högre än i traditionella it-miljöer som bygger på silo-tänket. Men den kanske största förändringen är i tankesättet: it-miljön anpassar sig dynamiskt mot verksamhetens krav. Så applikationen styr infrastrukturen och inte tvärtom, säger Stephan Andersson.

I ett större perspektiv handlar det om en tydligare koppling mellan affärsnytta och it. Hybrid-it utgår från verksamheten och användarnas behov, infrastrukturen anpassar sig följsamt för att leverera bästa möjliga förutsättningar för innovation och tillväxt.
– Många köper fortfarande it på samma sätt som de köper suddgummin och pennor, de är helt fokuserade på priset och parametrar i ett Excel-ark. Men hur mäter man nyttan i att verksamheten snabbt kan få ut en ny tjänst? Eller att användarna sparar 15 minuter per dag för att systemen är smidigare? Framtidens it är en investering, det är dags att tänka om, avslutar Stephan Andersson.

Läs också: Ny it-arkitektur krävs för att klara de nya hårda kraven

Expertens bästa tips för att öka flexibilitet och effektivitet i den intern it-leveransen

  • Först och främst, sätt upp tydliga mål. Det är lätt att säga att flexibilitet och kostnadseffektivitet ska öka, men hur mäter du det?
  • Sluta uppdatera dina silos. De flesta företag fortsätter att uppdatera sina silos, ett år fräschar man upp lagringssytemet, nästa år server och året efter nätverk. Titta istället på att bygga ett mjukvarudefinierat datacenter och använd så mycket standardhårdvara som möjligt. Målet är att lägga så mycket funktionalitet som möjligt i mjukvara. Det är vägen mot flexibilitet.
  • Definiera en tjänstekatalog. Svara på frågan: vad ska vi leverera till verksamheten? Stäm av att kraven efterlevs och möt konkurrensen från molnet!

Läs mer om hur du kan skapa en digital arbetsplats


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related