Goedkope clouddiensten bestaan niet – zo laat u zich niet misleiden

Cloud, Downloads Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 2 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Heel wat bedrijven gaan er klakkeloos van uit dat clouddiensten als Amazon Web Services en Azure altijd goedkoper zijn dan een lokale server, maar dat klopt niet. Vaak is het omgekeerde het geval en is een lokale server goedkoper. Goedkope clouddiensten bestaan gewoonweg niet. Het gaat erom de beste clouddienst voor ú te vinden.

Dat clouddiensten goedkoop zijn, is een mythe die op korte tijd algemeen aanvaard lijkt te zijn. Dat kan tot onjuiste besluiten leiden, aldus Peter Werdenhoff, Cloud Lead bij HPE.
– Als koper is het moeilijk om de daadwerkelijke kosten van een clouddienst te berekenen. Ik ken verschillende situaties waarbij de koper na de eerste factuur een schok kreeg. Als je alles bij elkaar telt – veiligheidsfuncties, firewalls, het overzetten van gegevens enz. – ziet het prijskaartje er heel anders uit dan in het begin.

Het is dan ook heel belangrijk dat u uw huiswerk goed doet vooraleer u een beslissing neemt. Enkel zo kunt u alle valkuilen omzeilen en een realistische berekening krijgen, waarbij rekening is gehouden met factoren als prijs, veiligheid, support, kennis en natuurlijk de omschakelingskosten.
– Het is heel gemakkelijk om je blind te staren op de kosten per server of CPU. Maar je ondertekent vaak een contract voor een periode van drie jaar en behoeften veranderen steeds sneller. Koop je bijvoorbeeld een server voor een periode van twee dagen of twee uur, dan lopen de kosten al snel op, zegt Peter Werdenhoff.

Wat is de beste clouddienst?
Voor de meeste organisaties is een hybride oplossing de logische keuze. De keuze van het leveringsmodel is in dat geval gebaseerd op de applicatie en het tijdsaspect. Zo voorkomt u bovendien dat u zich vastlegt.
– Veranderingen vinden aan een razendsnel tempo plaats. Bovendien hebben de meeste bedrijven een erfenis waarmee ze rekening moeten houden en is het zelden mogelijk om alles naar de cloud over te zetten. U moet dus proberen om de juiste mix van leveringsmodellen voor uw specifieke behoeften te vinden, zegt Peter Werdenhoff.

Lees meer: Een eenvoudige multicloud-oplossing – HPE OneSphere

Iedereen die met deze vragen werkt, weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om capaciteit in te plannen. Veel bedrijven hebben overcapaciteit, iets wat weliswaar veilig aanvoelt, maar wel duur kan zijn. Anderen onderschatten de toekomstige behoeften en zien zich geconfronteerd met een situatie waarbij zij de activiteiten niet meer kunnen uitbreiden.
– Vandaag de dag vindt u hiervoor oplossingen. Met Flexible Capacity beheert u de zaken zelf, maar betaalt u op dezelfde manier als voor een clouddienst. Dit is zowel vanuit een technisch als commercieel oogpunt een model dat de vergelijking met de grote clouddiensten kan doorstaan, aldus Peter Werdenhoff.

Het is niet alleen kiezen tussen eigen beheer of clouddiensten. Er zijn tegenwoordig oplossingen die het beste van beide werelden combineren en daarmee de mythe van de ‘goedkope’ en dus beste clouddiensten uit de wereld helpen.

Zo zorgt u voor de juiste mix van cloud en eigen IT-systemen


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related