HPE-chefen: Tre skäl för kvinnor att jobba i it-branschen

Möt HPE, Samhälle Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 3 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Från början var drömmen inte att bli Sverige-VD för ett av världens största it-företag. Men Anna Granö har alltid varit modig och nyfiken. När skolan gjorde en satsning på att fler tjejer skulle söka till tekniska utbildningar var hon en av dem som nappade. Nu söker hon fler kvinnor som vill in i branschen, och det finns tre starka skäl till att du borde vara intresserad.

I jämförelse med de flesta andra länder har Sverige kommit en bra bit på vägen i fråga om jämställdhet. Det syns bland annat i FN:s Gender Inequality Index (GII) där Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder. Anna Granö, Sverigechef på Hewlett Packard Enterprise har sett stora framsteg genom åren men poängterar att resan bara har börjat.
– Väldigt många är medvetna om vikten av mångfald men olika bolag har kommit olika långt. Det handlar till stor del om historik, det är lättare för startups än för etablerade bolag. Vi på HPE har jobbat i många år med mångfald, främst vad gäller kön men också ursprung, ålder och kompetens.

Bra affärer och en roligare arbetsplats

Varför är det här viktigt? Anna Granö menar att det både handlar om rättvisa och bra affärer. Men också att en arbetsplats med människor från många olika bakgrunder blir en roligare arbetsplats. Själv har hon bland annat tillsatt en ledningsgrupp där det är ungefär hälften kvinnor och hälften män.
– I blandade grupper händer det mer. Att bara vara killar eller bara tjejer blir sällan bra. Dessutom finns det hur många studier som helst som visar att organisationer som präglas av mångfald är mer framgångsrika. Men att blanda kulturer kan också skapa spänningar. Som ledare är det därför viktigt att skapa trygghet och premiera många olika perspektiv.

Så hur kan en organisation jobba mot en större mångfald? Anna Granö nämner en rad olika faktorer som spelar in, från personalstrategi till hur rekryteringar genomförs.
– Att jobba enligt stelbenta och gamla strukturer fungerar inte längre. IT-branschen är tvärvetenskaplig idag, det behövs folk från många olika områden och med olika bakgrund.

Läs mer: IT-branschen allt mer attraktiv för kvinnor

Det handlar om att våga anställa människor som har rätt energi och intresse snarare än att de har jobbat i branschen i 10 år. Det kräver en stor attitydförändring. Idag är det ofta svårt att byta mellan branscher. De som rekryterar tror att branschkunskap är helt avgörande, men ofta är det viktigare med energi, vilja och grundförmåga, menar Sverige-VD:n.

Tre skäl att lockas av it-branschen

Så varför bör en yngre kvinna lockas av it-branschen? Det finns många olika skäl. Men Anna Granö vill framför allt lyfta fram tre stycken:

1. Framtiden

– Det är framtiden. Det kommer inte att finnas ett enda företag som inte behöver använda teknik för att åstadkomma det de vill göra. Därför är det jätteviktigt att lära sig tekniken, men det behöver inte vara på djupet. Det centrala är att förstå tekniken som verktyg och vad som är möjligt att åstadkomma, vilket idag är otroligt mycket.

2. Lära sig nytt

Dessutom, om du gillar att lära dig nytt är it och teknik helt rätt bransch. Utvecklingen accelererar till och med, och det ser ut att fortsätta.
– En av de grundläggande värderingar som driver mig är att jag älskar att lära mig nya saker. Det gör att it-branschen passar mig, och dig som är nyfiken och vill lära nytt, så bra. Jag har genom åren varit modig och vågat utsätta mig för många olika roller och situationer. När jag väl testat så har jag insett att det inte var så farligt. Det var ju kul! Så har jag testat nästa steg på trappan.

Den här inställningen vill hon gärna sprida till fler. Det råder fortfarande brist på tjejer i branschen och många it-företag prioriterar därför duktiga kvinnliga talanger.

3. Säkert att få jobb

– Vill du vara säker på att få jobb så ska du söka dig hit, avslutar Anna Granö.

Källor:
http://hdr.undp.org/en/composite/GII


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related