2024 landar astronauter på månen igen – tack vare den här superdatorn

Arkitektur, Big data Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 5 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

I april 2019 antog NASA utmaningen. 2024 ska den första människan på nästan 50 år och den första kvinnan någonsin sätta sin fot på månen. Till sin hjälp har NASA en helt ny superdator.

I december 1972 vände sig Eugene ”Gene” Cernan om, såg på det gråa karga landskapet en sista gång, steg upp i månlandaren och gav sig av. Det är nästan 50 år sedan en människa besökte en annan himlakropp senast men inom bara några år är det äntligen dags igen.

I april 2019 antog NASA utmaningen att återigen sätta en människa på månen och 2024 kommer ännu ett historiskt ögonblick att äga rum när en kvinna för första gången tar ”ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten”. Målet denna gång är månens sydpol.

På 60-talet, när rymdprogrammet bokstavligen satte raketfart, togs stora risker. USA var piskat att hinna före Sovjetunionen. Månen är idag kvar på samma ställe som den var då, men den här gången är förutsättningarna väldigt annorlunda. Det beror främst på den enorma beräkningskraft vi har idag.

Superdatorn Aitken i Ames Research Center

Ett år innan Gene Cernan satte sin fot på månen sista gången släppte Intel 4-bitsprocessorn 4004. Den hade hissnande 2300 transistorer. Idag har var och en av oss runt två miljarder transistorer i fickan, i vår smartphone.

Det här systemet kan beräkna ett enormt antal olika scenarion och, så långt som det idag är möjligt, säkerställa att astronauterna landar och tar sig ifrån månens sydpol på ett säkert sätt.

Men det är i sin tur ingenting mot den enorma beräkningskraft superdatorn Aitken, som Hewlett Packard Enterprise bygger åt NASA:s Ames Research Center. Med sina 1150 noder, 46080 processorkärnor och 221 terabyte minne är prestanda som mest 3,69 petaflops. Det här ska säkerställa att EDL, det vill säga entry, descent, and landing (eller inträde, nedstigning och landning), på månen ska ske utan överraskningar.

– Det här systemet kan beräkna ett enormt antal olika scenarion och, så långt som det idag är möjligt, säkerställa att astronauterna landar och tar sig ifrån månens sydpol på ett säkert sätt. Till skillnad från den gamla goda tiden på 60-talet lämnas inga stenar ovända. De risker som togs då är historia, säger Peter Werdenhoff, Country CT/Evangelist, HPE

Beräknar digitala tvillingar

Då, under Apollo-programmets glansdagar, räknades ett lyckat scenario fram med målet att det skulle följas. Om något gick snett fick besättning och markpersonal till stor del försöka hantera det efter hand. Idag beräknas allt som överhuvudtaget är möjligt i förväg. Digitala tvillingar, binära representationer av allt från himlakroppar till raketmotorer, får gå igenom ett absurt antal olika scenarion. För bästa möjliga resultat behövs mesta möjliga beräkningskraft och det är här den nya superdatorn kommer in i bilden.

– Om vi ska öka antalet ingångsvärden, mängden data vi vill beräkna, så ökar också den tid som krävs. Ett talande exempel på detta är den Alzheimersforskning vi är engagerade i tillsammans med ett team i Tyskland. Det tog 22 minuter att bearbeta data från ett DNA-set och en hjärnscanning när vi kom in i projektet. Efter att vi bytt infrastruktur tog samma bearbetning 13 sekunder och då är det klart att vi kommer närmare en lösning. Till på köpet minskade vi strömförbrukningen med 60 procent. Det är precis det här vi åstadkommer med superdatorn vi bygger åt NASA också. Vi kommer närmare en lösning snabbare, säger Peter Werdenhoff.

Läs också: I rymden måste hårdvaran krascha på ett säkert sätt och om resan till Mars

Superdatorn som kräver mindre elektricitet och vatten

Så samma beräkningar hade kunnat göras på NASA:s tidigare maskin men det skulle ha tagit betydligt längre tid. Utöver det så finns ett hållbarhetsperspektiv med även den här gången. Den nya superdatorn kommer att kräva väsentligt mindre elektricitet och vatten. Anläggningen, baserad i Mountain View i Kalifornien, kommer att kombinera temperaturen i området och förångningskylare för att ersätta behovet av kyltorn och miljoner liter vatten.

– Den här aspekten är viktig för NASA och för oss. Vi har nästan 80 år i branschen och tycker det är fantastiskt att många aktörer nu anammar värderingar kring hållbarhet och etik. Det här är ju något vi har sysslat med sedan grundarna Dave och Bills tid. Det tror jag också är ett skäl till att en organisation som NASA väljer just oss, vi har under många decennier byggt upp ett förtroende som ett djupt teknisk rotat bolag med väldigt bra värderingar, säger Peter Werdenhoff.

Beräkningar för att landa på månen

Det är ett kittlande projekt: en hållbar superdator som ska beräkna och säkerställa en historisk månlandning. För första gången på snart 50 år är det om bara några år dags för människan att sätta sin fot på en främmande himlakropp igen.

– Det finns så många wow-faktorer här, men för mig är det största att vi tar stora och viktiga steg mot att lära oss mer om vårt ursprung och plats i universum. Det är dags att spränga nästa gräns och det är otroligt häftigt att kunna bidra till det genom att leverera högre kapacitet och beräkningskraft till NASA. Kan vi beräkna hur vi landar på månen så kan vi beräkna ofantligt mycket annat och ta många ”jättekliv för mänskligheten”, avslutar Peter Werdenhoff.


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related