5 frågor och svar om HPE Discover 2021: ”IT-branschen – det är här allt spännande händer!”

Möt HPE Reading time: Reading time: Lästid: Lukemisen aika: Læsningstid Leestijd Lesetid 5 minutes minutes minuter minuuttia minutter minuten minutter

Kvinnor banar väg och intar ledarpositioner inom alla branscher. Susie Wolff, Michele Roberts och Sarah Thomas – alla verksamma på höga positioner inom tre olika sporter. På HPE Discover 2021 möts dom i ett samtal om sina resor och tankar kring ledarskap, i passet ”Women Leaders in Technology”.

Vi träffade Jessica Tan, HR Country Lead, HPE Sverige och ställde några frågor om kvinnligt ledarskap och hur vi kan attrahera kvinnor till vår bransch. Vi bad också om hennes bästa tips på sessioner som du inte får missa på HPE Discover 2021.

Jessica Tan, HR Country Lead, HPE Sverige
Jessica Tan, HR Country Lead, HPE Sverige

Hej Jessica, du lyfte särskilt ut sessionen ”Women Leaders in Technology” bland alla intressanta pass på HPE Discover i år. Vad ser du mest fram emot att få höra och ta med dig från det passet?

– Ämnet kvinnligt ledarskap ligger mig alltid varmt om hjärtat. Jag såg också att en av talarna, Michele Roberts är Executive Director för National Basketball Players Association, vilket är extra roligt då jag själv som ung började spela basket och har också fortsatt med det ända tills nu i vuxen ålder. Jag tror på att engagera unga och särskilt flickor att börja idrotta. Du lär dig att samarbeta, att jobba mot ett gemensamt mål men också att ta ansvar och att leda. Det är kvalitéer som jag själv haft  glädje av i arbetslivet. Jag ser mycket fram emot att få höra om hur dessa kvinnor ser på att arbeta som ledare på sina respektive företag, deras resa och deras tankar kring kvinnligt ledarskap.

HPE Discover 2021 – 24:e juni kl 13:30-14:15 Keynote & Special Session Women Leaders in Technology

Vad tycker du att företag ska prioritera för att skapa en attraktiv arbetsplats för kvinnor?

– En av de viktigaste faktorerna är att det finns bra förutsättningar för både kvinnor och män att balansera arbetsliv och privatliv. Det finns många undersökningar som visar att kvinnor tar ett större ansvar i hemmet och för familjen, därför blir det extra viktigt att erbjuda ett flexibelt arbete. Vi talar väldigt mycket om det idag, och med pandemin tror jag det blivit ännu mer tydligt, när vårt sätt att leva och arbeta har förändrats. På HPE har vi nu i vår infört det vi kallar Edge-to-Office, ett arbetsätt där våra medarbetare väljer att arbeta där det passar dem bäst, i hemmet, på kontoret, landstället osv.

Vår bransch behöver bli duktigare på att marknadsföra oss till unga tjejer och berätta att det inte alls behöver vara tråkigt med IT, tvärtom.

Jessika Tan, HR Country Lead, HPE Sverige

– En annan viktig faktor är att arbeta med inkludering, på HPE vill vi att alla skall ha samma möjligheter och behandlas lika varför vi har nolltolerans mot icke inkluderande beteenden. Inkludering är en viktig fråga på HPE och just nu genomför vi en utbildning i inkludering för alla. Genom att utbilda våra medarbetare samt att prata om vad som är ett icke inkluderande beteende minskar vi förekomsten av det på arbetsplatsen.

Hur kan vi attrahera fler kvinnor till just vår IT-bransch?

– Jag tycker att det är viktigt att aktivt arbeta för att attrahera fler kvinnor till branschen, det finns forskning som visar att team blir mer kreativa samt studier som visar på att företag med en mångfald också är mer lönsamma.

– Vår bransch behöver bli duktigare på att marknadsföra oss till unga tjejer och berätta att det inte alls behöver vara tråkigt med IT, tvärtom – det är ju där allt det nya spännande händer!

– Det finns även en föreställning om att alla måste vara experter på tekniken för att kunna jobba i branschen.  IT är inte bara programmering, ettor och nollor, utan vi pratar om häftiga saker som självkörande bilar, AI och superdatorer som t ex kan hjälpa oss att lösa Alzehimergåtan.

Vad kan företag göra för att utveckla fler kvinnor till att ta ledande positioner?

– Det finns studier som visar att fler kvinnor på ledande positioner sprider sig som ringar på vattnet och också attraherar fler kvinnor till bolaget på andra positioner. Som företag behöver vi stötta de kvinnor vi har och som vill ta en ledande position. I vår region har vi ett program som heter The Wheel, det är ett kvinnligt talangprogram där kvinnor kan få inspiration, utbyta erfarenheteter men också få en exponering internt som kan hjälpa dem vidare i deras karriär. Vi har också sedan flera år tillbaka ett samarbete med Womentor som är IT & Telekomföretagens initiativ för att stötta kvinnor. Där deltar vi med en kvinnlig adept och en mentor. Det sänder också en viktig signal om att vi tycker att dessa frågor är viktiga och att vi vill förändra branschen.

Till sist, är det någon annan session du också skulle vilja tipsa om att man inte får missa på årets Discover?

– Jag tycker att det är intressant att se vad teknik kan göra och tillsammans med mitt intresse för basket så vill jag såklart lyfta sessionen med The Golden State Warriors där man får komma ”behind the scenes” och se hur HPE:s teknik har hjälpt dem att skapa en unik upplevelse för sina fans.

HPE Discover 2021 – 23:e juni kl 13:15-14:00: On location DEMO from Chase Stadium: Golden state warriors

Fler frågor & svar inför HPE Discovery 2021


Relatert Lue seuraavaksi Relaterat Relateret Gerelateerd Related